Ön mektuplar bir sayfadan daha uzun olmaz. Hayattaki herşey gibi ön mektubun da, bir başlangıcı, gelişmesi ve bitişi vardır. Genellikle başlangıçta kim olduğunuzu ve CV’nizi neden yazdığınızı açıklamanız gerekiyor. Bunun ardından kendinizi pazarlama bölümü gelir ve burada da fazla abartmadan şirkete neler katabileceğinizi kısaca anlatın. Bitiş bölümünde okuyucuya teşekkür etmenin yanısıra, ileride tekrar nasıl temas kurulabileceğine yani sürecin nasıl ilerleyeceğine dair yol gösterebilirsiniz.
Ön mektubu yazarken direkt konuya girmeyin. Önce fikirleri bir araya toplayın ve neler yazabileceğinizi planlayın. Aşağıda verdiğimiz soruları cevaplamanız size başlangıç için yardımcı olacaktır.
1. İlk olarak kendinize, CV’nizi göndereceğiniz (başvurduğunuz pozisyonun) şirketin ihtiyaçlarının neler olduğunu sorun? Bu pozisyonu doldurmak için kişilerin hangi yetenek, bilgi, ve tecrübelere sahip olmaları gerektiğini göz önünde bulundurarak bu ihtiyaçları belirlerseniz, daha sonuç-odaklı bir ön mektup yazmış olacaksınız. Neticede artık ne iş olsa yaparım mantığı işlememektedir.
2. Bu şirkete artı değer olarak katabileceğiniz birkaç özelliğinizi düşünün. Eğer iş ilanına başvuruyor iseniz bu özelliklerinizin ilanda aranan özelliklerle yakın/aynı olmasına dikkat edin. İlan başvurusu yapmıyorsanız ya da ilanda aranan özellikler belirtilmemişse, yetenek, bilgi ve tecrübelerinizi pozisyonu hayal ederek yazarsanız çok daha başarılı bir ön mektup yazabileceğinize eminiz.
3. Neden başvurunuzu bu şirkete yaptınız? Şirket hakkında yeterince bilginiz var mı? Mutlaka işveren (CV’nizi okuyan kişi) neden onlara başvurduğunuzu bilmeli. Bu şirket hakkında sizi çeken neydi? Ürünleri, sağladıkları servisler, şirket felsefesi, misyon, kurum kültürü, şirket hedefleri vb.