Konu: Fotoğraflarla I.Dünya Savaşı C.tesi Ekim 17, 2009 12:07 am
Avrupa'da Birinci Dünya Savaşı'nın bitişi abidelerde mezarlıklarda düzenlenen sade törenlerle 90. kez hatırlandı. 20. yüzyılın gidişatını etkileyen savaşta 20 milyon insan ölmüştü. (Belçika Ypres)
Fransa İngiltere Almanya ve Avusturalya'daki siyasi liderler 300 bin Fransız ve Alman askerinin öldüğü savaşın en kanlı çatışmlarından birine tanıklık etmiş Verdun Kalesi'nde düzenlenen törende hazır bulundu. (Belçkia Gheluvelt)
Siyasi liderler 15 bin mezarlıklı Douaumont Şehitliği'nin ortasında kimliği belirnemeyen 13 bin askere ait kemiklerin bulunduğu yapının önünde bir araya geldi. Fotoğrafta alev ve gazdan ölen binlerce İtalyan askeri görülüyor.
Londra'da Cenotaph anıt-mezarlıkta savaş gazileri Henry Allingham Harry ¤¤¤¤¤ ve Bill Stone çelenk koyma törenine katıldı. Fotoğrafta savaş bölgesinde kurulmuş yaralı Alman askerler tedavi ediliyor.
İngiltere'de savaşta ölen askerler için iki dakikalık saygı duruşu yapıldı. Siren sesleri Almanlar ile Müttefiklerin barış antlaşmasanı imzaladığı 11. ayın 11. gününde saat 11'de duyulmaya başladı. (ingiliz askerleri yaralı arkadaşlarını taşıyor)
Bu yıl düzenlenen törenler yaşayan savaş gazilerinin katıldığı en büyük tören oldu. (İngiliz tutsak askerler ölen arkadaşlarının cebini boşaltıyor)
Zafer kazanan ülkelerde özellikle İngiltere ve yandaşlarının olduğu ülkelerdeki cephelerde şiddetli çarpışmalar yaşandı. Somme'da ilk mermilerin sıkıldığı savaşta İngiliz askerleri makineli tüfeğin başında.
Batı Cephesi Belçika'daki Ypres Fransa'nın kuzeyindeki Somme ve Verdun bölgesi gibi bölgelerden oluşuyordu ve şiddetli bombardıman altında kalmıştı. Savaş alanındaki Fransız askerleri ateş hattında ilerliyor.
Savaşın ortasında kalan Ypres'teki siperi ziyaret eden turistlerin sayısı 1990'lı yıllardan günümüze üç katına çıktı. Ypres'teki savaş turizmine en fazla ilgiyi İngilizler gösteriyor. Kanada Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen turistler atalarının vaktiyle göğüs göğüse savaştığı bölgeyi merak ediyor. Alman askerler yaralı İngiliz askeri tedavi ediyor.
Birinci Dünya Savaşı'nda top mermileriyle bedenleri parçalanan çamurun toprağın altında kalan sayısız askerin ya kimliği belirlenemedi ya da hiç bulunamadı. Alman asker esir Rus askerini bağlıyor.
İnternet ve sayısız tarih kitabı sayesinde savaşta ölen yakınlarının mezarını bulan insanlar her yıl anma törenlerine katılıyor. (Hardal gazıyla körleşen esir İngiliz askerleri)
Savaşın vahşeti fotoğraflarda kaldı...
Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmayı hazmedemeyen Almanya'nın utancı Adolf Hitler'in iktidara gelişinin İkinci Dünya Savaşı'nın ve Yahudi soykırımının habercisi oldu. Müttefikler harap olmuş insansız bölgede ağır ağır ilerliyor.
Askerlerin çoğu 'Kral ve Ülke' sevdasından öte ailesi ve silah arkadaşlarının önünde küçük düşmemek için savaşıyordu. (Bir Alman askerin ölü bedeni)
Alman ve Avusturya ordusunda savaşa katılan ve 2008'de ölen iki savaş gazisine devletleri sahip çıkmadı. Hatta Alman hükümeti her iki dünya savaşından sağ çıkan askerlerin kaydını bile tutmadı. Müttefikler ve Alman hükümetinin temsilcileri Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmaya imza attıkları trenin önünde kameralara böyle poz verdi.
Renkli fotoğraflar 1879 yılında icat edilse de ancak yıllar sonra yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Birinci Dünya Savaşı'nın donuk görüntüleri çoğunlukla siyah-beyaz çekilen fotoğraflarla hafızalara kazındı.
Birinci Dünya Savaşı'nda Alman İmparatoru tarafından görevlendirilen 19 fotoğrafçıdan biri Hans Hildenbrand renkli fotoğraflar çekti. Bu fotoğrafta bir grup Alman askeri Fransa'da Marne nehri kıyısında kurulmuş Sommepy köyünün yığıntıları arasında duruyor.
Bu köyde yaklaşık 30 bin asker yakıldı.Toplu mezar açıldı.
Hildenbrand 1915 Haziran ile 1916 Ocak tarihleri arasında Champagne’de konuşlanan Alman müfrezesiyle birlikteydi. Hildenbrand’ın çektiği bu askeri kamp posta kartı olarak kullanıldı.
'Autochrome' tekniğini kullanarak renkli fotoğraflar çekmeye İlk kez 1909 yılında başlayan Hildenbrand 1911 yılında renkli fotoğrafçılık vakfını doğduğu Stuttgart'ta kurdu.
Hildenbrand'ın fotoğraflarındaki yapmacık mizansenler propaganda amaçlı değil kullandığı filmlerin hareket anını yakalayacak hassaslıkta olmadığındandı.
Hildenbrand üç boyutlu görüntüler üzerinde de çalışmalar yaptı.
Alman askerleri makineli tüfek başında poz veriyor.
Vosge dağındaki Hartmannsweilerkopf mevkiisinden bir manzara.
Champagne siperindeki istihkamcılar.
Harap olan yerleşim birimlerini özgün şekilde belgelemesi Hildenbrand'ın en çarpıcı özelliklerinden biriydi. İkinci Dünya Savaşı'nda savaşan her iki taraf da fotoğraflara sansür uyguladı. Birinci Dünya Savaşı'nda yerle bir edilen kiliseler muhakkak görüntülenirdi.
Hartmannsweiler bölgesinden bir kare. Hildenbrand 1916 yazında savaş cephesine gittiğinnde yığınla tabur stratejik konuma sahip dağda bir yıldan fazla konuşlanmıştı.
Alsace 1916 kış mevsimi
Bir Fransız köyü Sainte-Marie 1915 yazı
Fransız fotoğrafçı Jule Gervais-Courtellemont'ın çektiği fotoğraflar meslektaşı Hans Hildenbrand'dan daha çok biliniyor.
Verdun Bölgesinin kuş bakışı çekilmiş bir fotoğrafı. 1916 yaz mevsimi... Alman ve Fransız birliklerinin karşı karşıya geldiği o yıl 350 bin asker yaşamını yitirmişti.
Gervais-Courtellemont ve Hildenbrand karşı cephelerde savaş manzaralarını fotoğraflasalar da daha sonra bir Amerikan dergisi için birlikte çalışmaya başladı. Her ikisi de National Geographic dergisinin saygın fotoğrafçılarından biri oldu.
Bu yıl yayımlanan "Endzeit Europa" isimli kitapta Birinci Dünya Savaşı yıllarına ait renkli fotoğraflar var.